

دانخوری و آبخوری:
– فاصه بین دو دانخوری با دو آبخوری نباید بیشتر از 5 / 1 متر باشد. اگر جوجه مجبور به طی مسافت زیادی برای رسیدن به دانخوری یا آبخوری باشد، گله دچار ناهمسانی و دو دستی و چند دستی میشود.
– حرارت آب حدود 25 درجه باشد. بخصوص در دو هفته اول جوجه به سردی و گرمی زیاد آب حساس است و اذیت میشود.
– شلنگهای آب را از انواع شفاف انتخاب کنید که رسوب مواد معدنی یا دارویی در آن قابل رؤیت باشد و به موقع رسوب زدایی گردد.
– در روزهای اول تا حدود 7 روزگی از آبخوریهای کله قندی- یک عدد برای 50 قطعه- استفاده کنید. برای آن که تراشههای بستر داخل آب خوریها نریزد و نیز برای این که بستر خیس نشود، میتوانید یک قطعه موزائیک یا کارتن زیر آب خوریهای کله قندی بگذارید.
– از هفته دوم میتوانید آب خوریهای زنگولهای (:bell ) را آویزان کنید. ارتفاع آب خوری باید در محاذات پشت جوجه باشد تا جوجه روی آن نپرد. برای عادت دادن جوجهها به آبخوریهای جدید، تا 2 روز پس از نصب آب خوریهای آویز، آب خوریهای کله قندی را جمع نکنید.
– آب خوریها روزی 3 بار شستشو و آب آنها عوض شود.
– بهترین نوع آب خوریها پستانکها (یا نی پل ها) هستند. حُسن آنها این است که جوجه نمیتواند آب را آلوده کند ولی مشکل آن این است که ممکن است هوا بگیرد .نیپل ها در روز اول و دوم باید افقی باشند ولی کم کم زاویه 45 درجه پیدا کنند تا در روز دهم کاملاً عمودی باشند. در هنگام دادن واکسن خوراکی با نیپل ها باید دقت کرد که آب بدون واکسن کاملاً عبور کرده و آب حاوی واکسن در دسترس جوجهها قرار گیرد. هر نیپل یا پستانک بسته به گرمای هوا برای 10 تا 15 قطعه جوجه کافی است. در هوای گرم هر پستانک را برای 8 قطعه در نظر بگیرید.
– در 10 روز اول از دانخوری های گرد (بشقابی)- هر دانخوری برای 60 تا 70 قطعه جوجه- استفاده شود. در هفته اول به علاوه میتوانید از کارتن حمل جوجهها هم به جای دانخوری گرد استفاده کنید. دیوارههای کارتنها را به صورت دالبُر قیچی کنید و دان را داخل آن بریزید. از روز دهم دانخوری های آویز را نصب کنید ولی تا روز دوازدهم دانخوری های قبلی را جمع نکنید تا جوجه به دانخوری های جدید عادت کند. ارتفاع دانخوریها در محاذات چینه دان جوجه تنظیم شود تا از ریخت و پاش دان جلوگیری شود.
– در دانخوری های زنجیری برای هر قطعه 5 تا 15 سانتی متر طول دانخوری باید محاسبه شود. برای جیره پیشدان 5 سانتی متر، میاندان 10 سانتی متر و پسدان 15 سانتی متر. هر 2 ساعت یک بار زنجیر را حرکت دهید تا جوجهها برای خوردن، تحریک شوند. سرعت حرکت زنجیر حدود 18 متر در دقیقه در نظر گرفته شود. سرعت های کمتر میتواند باعث عدم یکنواختی گله شود.
– به طور کلی تعداد دانخوری و آبخوری باید به اندازهای باشد که تراکم و تجمع بر سر آنها مشاهده نشود و همه جوجهها به طور یکسان به آنها دسترسی داشته باشند. دسترسی یکسان جوجهها به آب و دان به یکنواختی گله کمک میکند.
– تا دان موجود کاملاً مصرف نشده از ریختن دان تازه به دانخوری جداً خودداری کنید. چرا که معمولاً جوجه علاقه بیشتری به مصرف تکه های درشت دان دارد و اگر دان قبلی کاملاً مصرف نشده باشد، در واقع خرده مواد و عناصر کمیابی که حجم زیادی در ترکیب دان ندارند و به صورت آردی در دان وجود دارند، مصرف نمیشوند و کمبود این مواد باعث بروز مشکلات اسکلتی و نارسایی های مختلف دیگر خواهد شد. لذا بهتر است قبل از ریختن دان تازه، حدود یک ربع به جوجه گرسنگی داده شود.
– سعی بر این باشد که روزی 4 بار دان در دان خوریها توزیع شود.