کانیبالیسم در طیور
بیماری کانیبالیسم یا همنوع خواری یک بیماری شایع در مرغ ها است که با نوک زدن و خوردن بازمانده های تخم مرغ، جوجه ها یا اعضای دیگر گله خود شروع میشود.
این بیماری میتواند در مرغ های مختلفی از جمله مرغ های گوشتی ، مرغ مادر و مرغ های تخمگذار رخ دهد.
بیماری کانیبالیسم باعث آسیب های جدی به سلامتی و عملکرد تولیدی مرغ ها میشود و میتواند به تلف شدن مرغ ها و حتی کاهش تولید تخم منجر شود.
کانیبالیسم کلمهای است که از ریشهٔ لاتین “cannibalis” گرفته شده است. این واژه اولین بار در قرن شانزدهم میلادی در زبان انگلیسی ظاهر شد و به معنای خوردن گوشت انسان توسط انسان استفاده میشود.
از طرفی، این کلمه برای اشاره به هر نوع خوردن گوشتِ هم نوع ، اعم از گوشت بشر یا گوشت حیوانات استفاده میشود.
علل بروز بیماری کانیبالیسم:
بیماری کانیبالیسم در مرغ ها ممکن است به علت ترکیبی از عوامل زیستی و محیطی بروز کند. در زیر برخی از علل بروز این بیماری را بررسی میکنیم:
1. تشدید عوامل تنشزا:
عوامل تنشزا مانند نور زیاد و تابش مستقیم نور خورشید ، دمای بالا ، تراکم جمعیت بالا، پایین بودن پروتئین جیره ، کم بودن تعداد آبخوری و دانخوری و برخی انگل ها میتوانند در بروز بیماری کانیبالیسم نقش داشته باشند.این عوامل باعث ایجاد تغییرات رفتاری و هورمونی در مرغ ها میشوند که به افزایش خطر بروز کانیبالیسم منجر میشود
2. عوامل جنسیتی :
برخی از تحقیقات نشان داده است که خروس ها به طور معمول در مقایسه با مرغ ها بیشتر به کانیبالیسم میپردازند. این امر ممکن است به دلیل تفاوتهای هورمونی و رفتاری بین جنسیت ها باشد
3. وراثت و ژنتیک :
-
-
برخی از مرغ ها ممکن است به طور طبیعی بیشترین تمایل به کانیبالیسم داشته باشند. این مورد میتواند به دلیل وجود ژنتیکی خاص در این مرغ ها باشد که به آنها سازگاری کمتری با محیط و جمعیت خود بخشیده است.
-
راههای پیشگیری:
برای پیشگیری از بروز بیماری کانیبالیسم در مرغ ها، میتوان اقدامات زیر را انجام داد:
- نوک چینی به طور گسترده ای در کنترل کانیبالیسم به کار میرود (کلیک کنید)
- ایجاد شرایط محیطی مناسب: اطمینان حاصل کنید که محیط پرورش مرغ ها درست تنظیم شده است. این شامل ارائه شرایط محیطی مناسب، کنترل دما و رطوبت، مدیریت مناسب فضای پرورش و کاهش عوامل تنشزا مانند نور کم، فشار گروهی بالا و نقص تغذیه است. (برای مشاهده شرایط مناسب کلیک کنید)
- تغذیه مناسب: اطمینان حاصل کنید که مرغ ها دارای تغذیه کافی و تنوع غذایی لازم هستند. تعادل مناسبی از پروتئین، ویتامینها، مواد معدنی و آمینو اسیدها در جیره غذایی مرغ ها تأمین شود. (برای مشاهده ترکیب جیره مرغ تخمگذار کلیک کنید)
- جدا کردن افراد آسیب دیده: در صورتی که یک مرغ به کانیبالیسم پرداخته است، باید فوراً از جمعیت جدا شود تا از آسیب رساندن به سایر مرغ ها جلوگیری شود.
- در صورت مشاهده کانیبالیسم درگله نور سالن را چک کنید و اگر شدت نور زیاد است در روز روزنه ها را مسدود و لامپ را به دیمر وصل کنید یا تعدا لامپ را کم کنید و اگه سالن پنجره شیشه ای دارد با روزنامه نور گیری کنید (نور را در زمان پرورش در حدی کنید که به زحمت داحل سالن راه بروید )
- از لامپ مادون قرمز ( پشت جیوه ای ) در سالن استفاده کنید؛ بدین وسیله پرنده ها تمام محیط را به رنگ قرمز می بیند و تشخیص لکه خون برایش مشکل می شود .
- به جیره نمک اضافه کنید در صورتی که دان آماده استفاده میکنید داخل دان نمک بریزد و خوب مخلوط کنید.
- برای مرغ های گوشتی استفاده از قطعات یونولیت یا شی های جذاب میتواند کانی بالیسم را کاهش دهد.
روشهای درمان:
درمان بیماری کانیبالیسم در مرغ ها ممکن است شامل اقدامات زیر باشد:
- استفاده از آنتیبیوتیکها: در برخی موارد، استفاده از آنتیبیوتیکها میتواند به کنترل عفونتها و آسیبهای ناشی از کانیبالیسم کمک کند. با این حال، استفاده از آنتیبیوتیکها باید توسط یک دامپزشک تجویز شود و باید با دقت و به میزان مناسب مورد استفاده قرار گیرد.
- تغییرات رفتاری و محیطی: بهبود شرایط محیطی و تغییر رفتاری میتواند به کاهش بیشتر کانیبالیسم کمک کند. این شامل افزایش فضای پرورش، جدا کردن مرغ ها با رفتار کانیبالیستی، تنظیم نور و دما، و اصلاح تغذیه میشود.
- استفاده از روشهای تغذیه جایگزینی: در برخی موارد، استفاده از روشهای تغذیه جایگزینی ممکن است مورد استفاده قرار گیرد. این شامل استفاده از تغذیه غذایی با پروتئین هیدرولیز شده، مواد معدنی و ویتامینها است.
انواع کانیبالیسم:
نوک زدن به مقعد
اینگونه عارضه در پرندگان تخمگذار که تازه به تخم آمده و یا تخم مرغ بزرگ و یا دو زرده تولید می نمایند ایجاد می شود ٬ بخصوص در هنگامیکه مقعد بر اثر عبور تخم از لوله تخم زخم شده و خونریزی می کند ٬ در این حالت ممکن است دستگاه تولید تخم مرغ بطور کلی بیرون کشیده شود .
نوک زدن به ناخن ها
این حالت در جوجه های کوچک دیده می شود . علت آن بیشتر دور بودن دانخوری از منابع حرارتی یا بالا بودن دانخوریها از سطح زمین است که در این صورت جوجه به بستر خود نوک زده و ضمن آن ناخن سایر جوجه ها نیز نوک زده می شود .
پس در ۵ روز اول کف بستر را با کاغذ پوشانیده و بروی آن ۳۰ گرم به ازای هر جوجه دان بریزید . تا از خوردن بستر جلوگیری شود.
خوردن پر
این حالت در گله هایی دیده میشود که که کمبود عناصر غذایی همچون روی دارند . انگلهای خارجی نیز سبب بروز چنین حالتی می شوند. اگر اندازه پرها بزرگ باشد باعث خفگی حیوان می شود .
نوک زدن سر
این حالت معمولا پس از زخم شدن تاج و ریش در اثر یخ زدن یا پس از جنگیدن شروع می گردد و با دیدن یک لکه خون بر روی سر پرنده همنوع خواری تحریک می شود.
سوال هایی که در مورد کانیبالیسم پرسیده میشود
چرا مرغ نوک میزنه – دلیل نوک زدن مرغ – دلیل نوک زدن به همدیگه – دلیل پر خوردن مرغ – چرا مرغ پر میخوره – دلیل پر خوردن مرغ -چرا مرغ ها همدیگر و نوک میزنن – راه های پیشگیری از کانیبالیسم – درمان همنوع خواری – درمان هم نوع خواری – ;hkdfhgdsl – زشددهذشمهسئ – دلیل کانیبالیسم – درمان کانیبالیسم